Covid-19 information from the three most widely read newspapers in Europe. Differences and convergences - Strizzolo, Nicola; Moschin, Massimiliano (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
To opracowanie ma na celu zrozumienie zmienności dyskursów związanych z wirusem poprzez śledzenie wspólnych punktów odniesienia. Aby to zrobić, wybraliśmy trzy gazety z trzech krajów europejskich i monitorowaliśmy ich zawartość w każdą środę w połowie miesiąca podczas pierwszej fali Covid-19: od stycznia do października 2020 r. Badane były gazety mające największą liczbę odbiorców: Corriere della Sera (Włochy), Das Bild (Niemcy) i The Sun (Wielka Brytania). Przy analizie użyte zostały kategorie, takie jak kontekst, kompozycja i tematyka. Materiał został wyselekcjonowany z głównego korpusu, zawierającego 1175 artykułów, za pomocą Atlas.ti. Na podstawie użytych kategorii i częstotliwości ich pojawiania się zrekonstruowaliśmy kontekstualizację, kompozycję i tematyzację – wszystko na bardziej abstrakcyjnym poziomie. Jeśli chodzi o treści krążące wokół słów kluczowych Covid-19 i koronawirus, jedyne różnice, jakie się pojawiły, to większe zainteresowanie sportem w The Sun i wakacjami w Das Bild. Wszystkie gazety poświęciły niewiele miejsca dla najsłabszych grup społecznych: ludzi niepełnosprawnych, ludzi młodych, kobiet, imigrantów, bezrobotnych.