Znaczenie innowacji technologicznych dla bezpieczeństwa podmiotów państwowych w czasie globalnego zagrożenia bezpieczeństwa sanitarnego – wybrane aspekty - Makuch, Anna (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
Badawczym celem artykułu było zweryfikowanie hipotezy, zgodnie z którą innowacje technologiczne przyczyniają się do systemowego bezpieczeństwa w okresie pandemii Covid-19. Obszar analizy objął kluczowe zestawienia dotyczące dostępnych danych na temat impulsów innowacyjności w pierwszym okresie pandemii (2020 – okres wiosenno-jesienny). W świetle danych potwierdzono wiodący trend wykorzystania zaawansowanych technologii bazujących na cyfrowym zapisie w promowanych rozwiązaniach. Innowacyjność doby pandemii spełnia warunki nie tyle klasycznych definicji pojęcia innowacji, co ujęć typu ultra-fast-innovation, stanowiących twórcze wykorzystanie narzędzi zdigitalizowanych. Innowacje technologiczne spełniają swoją funkcję wpierania procesu bezpieczeństwa w warunkach, w których zakłada się, że sieciowe systemy przechowywania i wymiany danych działają niezawodnie i są odporne na systemowe kryzysy, co stanowi potencjalne systemowe zagrożenie.