Values and National Security of Poland. Observations Made when Reading Cezary Smuniewski’s Book Entitled National Security of Poland in the Axiological Perspective. President Lech Wałęsa - Bado, Błażej (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2022)
Artykuł dotyczy kwerend naukowych Cezarego Smuniewskiego zawartych w książce Bezpieczeństwo narodowe Polski w perspektywie aksjologicznej. Prezydent Lech Wałęsa. Po pierwsze, artykuł opisuje konteksty badań podejmowanych przez C. Smuniewskiego. Po drugie, przedstawia i analizuje założenia oraz układ rozpatrywanej książki. Po trzecie, nakreśla dalsze kierunki badań wyznaczone przez monografię. Opracowanie wpisuje się w obszar badań nauk o bezpieczeństwie i polityce.