Vietnam’s Online Newspaper Development Trend in the Context of Social Media - Thi Vi, Phuong; Hadžialić, Sabahudin; Ibrahim, Adamkolo Mohammed (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2023)
Według danych statystycznych Ministerstwa Informacji i Komunikacji w grudniu 2022 r. w całym Wietnamie działało 127 agencji informacyjnych, 670 agencji czasopism (327 czasopism z zakresu teorii i nauki politycznej, 72 czasopisma z zakresu literatury i sztuki) oraz 72 agencje radiowe i telewizyjne. Personel zatrudniony w tej branży stanowi ok. 41 000 osób, z czego sektor radiowy i telewizyjny to ok. 16 500 osób. W porównaniu z 2021 r. sytuacja kadrowa pozostaje stosunkowo stabilna, a liczba legitymacji dziennikarskich przyznawanych pracownikom tego sektora znacznie wzrosła – odnotowano 19 356 takich przypadków. Obywatele mogą łatwo sprawdzić tytuły wydawanych od dłuższego czasu poczytnych gazet internetowych, takich jak: “VnExpress,” “Dan Tri,” “Vietnamplus,” “VietNamNet.” Pojawienie się dziennikarstwa multimedialnego jest ważnym krokiem w kierunku kształtowania nowego rodzaju cyfrowego przedstawiania historii i przyszłości dziennikarstwa. Prasa wietnamska w procesie swojego rozwoju stopniowo przekształca się i przybliża do nowych technologii medialnych (Long-form/E-Magazine/Megastory), które przezentują odbiorcom długie i pogłębione historie, wieloaspektowe relacje, zdjęcia, audio-wideo itp. Jak informuje “Vietnamplus,” agencja prasowa monitorująca ten trend, udostępnienie po raz pierwszy wietnamskiej opinii publicznej produktów dziennikarskich w formie online pokazało, że nieoczekiwanie obrazy te zostały silniej odebrane niż inne rodzaje mediów. Jako dziennikarze pracujący dla pięciu głównych gazet internetowych w Wietnamie przygotowaliśmy kwestionariusz służący do badania opinii publicznej. Dane empiryczne zostały uzyskane na podstawie pogłębionych wywiadów przeprowadzonych wśród dziennikarzy, redaktorów, redaktorów naczelnych i pracowników redakcji pięciu głównych gazet internetowych w Wietnamie. Metoda doboru próby została wybrana zgodnie z naukowymi procedurami badawczymi. W odniesieniu do mediów społecznościowych nastąpił znaczny progres w kontekście wietnamskich gazet internetowych. Dane uzyskane na podstawie zrealizowanych badań wzbogacą dotychczasową wiedzę w tym zakresie, ale pomogą także wyjaśnić przyczynę dwóch głównych sprzeczności, z którymi zmagają się współczesne wietnamskie gazety internetowe. Są to konflikty istniejące zarówno między produktami informacyjnymi, zwykłymi artykułami i produktami medialnymi, e-czasopismami, megastory, jak i konflikty w redakcjach wydających gazety internetowe. W tym kontekście celem artykułu jest zbadanie kierunku rozwoju gazet internetowych w Wietnamie, pokazanie, w jaki sposób wykorzystuje się wizualne relacjonowanie zdarzeń. Istotne jest także naświetlenie atmosfery towarzyszącej dziennikarzom i kierownictwu agencji prasowych w związku z wydawaniem publikacji internetowych.