Eastern Partnership vis-à-vis challenges and doubts - Kruglashov, Anatoliy (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2020)
Inicjatywa programu Partnerstwa Wschodniego wywołała wiele intensywnych dyskusji, które ciągną się do dziś. Przewijają się w nich pewne obawy i wątpliwości, dotyczące skuteczności i efektywności Partnerstwa Wschodniego. Niemniej jednak jedynym krajem, który przyjął inicjatywę UE jako bezpośrednie zagrożenie, była i jest Rosja. Wojna z Gruzją, późniejsza aneksja Krymu i wojna w Donbasie, wojna hybrydowa z Ukrainą i wieloma krajami zachodnimi, to wszystko stanowi kluczowe wyzwanie dla Unii Europejskiej. UE i NATO starają się wypracować bardziej skonsolidowaną odpowiedź na tę nową rzeczywistość. Konstrukcja i potencjał Partnerstwa Wschodniego są zbyt słabe, aby być propozycją na odpowiednim poziomie dla samych krajów partnerskich. Pomimo wielu niedociągnięć, polityka Partnerstwa Wschodniego jest istotnym czynnikiem, pozytywnie wpływającym na horyzontalną współpracę między sześcioma krajami, oraz na zacieśnienie więzi z UE i uczynienie ich efektywniejszymi. Niemniej jednak ogólne cele i instrumenty programu Partnerstwa Wschodniego wymagają gruntownego przemyślenia i wypracowania atrakcyjniejszej oferty dla państw stowarzyszonych, żeby możliwe było wyjście z obecnego stanu niezdecydowania i stagnacji.