Media ethics within the fake news challenges during the Covid-19 pandemic - Hadžialić, Sabahudin; Phuong, Vi Thi (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2020)
W wykonywaniu każdego zawodu należy kierować się zasadami etyki, jednak w niektórych profesjach, takich jak dziennikarstwo, wymagających szczególnej relacji ze społeczeństwem i poszczególnymi ludźmi, etyka zawodowa jest niezwykle ważna. Jaką postawę etyczną przyjmie dziennikarz w sytuacji, w której od jego postępowania będą zależały jego dochody? W tym roku pandemia Covid-19 zagraża istnieniu dziennikarstwa i przepływowi informacji. Relacjonowanie wydarzeń związanych z pandemią nie jest łatwe. Kiedy w grę wchodzi bezpieczeństwo dziennikarzy, jak również odpowiedzialność za rzetelne przekazywanie informacji, stawianie etyki na pierwszym miejscu powinno być dla nich priorytetem. W artykule autorzy analizują wpływ fałszywych informacji na prasę i odpowiedzialność moralną dziennikarzy relacjonujących wydarzenia związane z pandemią Covid-19. W profesjonalnym dziennikarstwie wzrasta zapotrzebowanie na etyczne postępowanie i występuje odpowiedzialność społeczna. Możliwy jest konflikt interesów pomiędzy zobowiązaniami zawodowymi, a podstawowymi ludzkimi odruchami. Z jednej strony toczy się walka o zachowanie poczucia sprawiedliwości, równowagi i obiektywności, z drugiej – nadchodzi polecenie z góry, aby zniekształcić prawdę. Twoje działania mogą naruszyć dobro publiczne i wywołać dylematy moralne.