„Abenomika” w obliczu wyzwań dla bezpieczeństwa ekonomicznego Japonii - Michalak, Patryk (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
Głównym celem artykułu jest ogólna ocena polityki gospodarczej rządu premiera Shinzo Abe w latach 2012-2020. Zaprezentowano obecną sytuację ekonomiczno-społeczną w Japonii, z pogłębioną analizą wybranych przez autora elementów. Ostatnią część artykułu stanowi studium przypadku, w którym przedstawiono główne założenia „abenomiki” i omówiono jej skuteczność w oparciu o wskaźniki ekonomiczne. Działania podejmowane w ramach prowadzonej polityki monetarnej i fiskalnej były niewystarczające. Polityka „trzech strzał” nie przyniosła zamierzonych efektów głównie przez zaniechania na polu reform strukturalnych i dostosowywanie decyzji do kalendarza wydarzeń politycznych.