International relations as a system and a discipline: From the westphalian to the post-westphalian world order - Kyrydon, Alla; Troyan, Sergiy (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
Recenzja jest poświęcona analizie pracy Amitava Achary’ego i Barry’ego Buzana, The Making of Global International Relations. Origins and Evolution of IR at its Centenary (Cambridge and New York, Cambridge University Press, 2019, ss. 383). Strukturalnie praca składa się ze wstępu i dziesięciu części. Znani zachodni teoretycy stosunków międzynarodowych przedstawili swoją wizję ewolucji westfalskiego porządku światowego w XX w., ujawnili powody i charakter jego przejścia po 1989 r. do postwestfalskich stosunków międzynarodowych oraz uzasadnili przyczyny, zasady oraz skutki powstania i rozwoju wiedzy o stosunkach międzynarodowych. Na podstawie badań i przemyślenia krytycznego teorii i praktyki stosunków międzynarodowych XX – początku XXI wieku (do 2017/2018) wyróżnili oni kilka znaczących bloków. Takie zgrupowanie pozwala skonstatować modernizację modelu westfalskich stosunków międzynarodowych oraz tworzenie i rozwój nauki o stosunkach międzynarodowych w centrum i na peryferii pod wpływem szeregu znaczących wydarzeń. Przede wszystkim mowa o wpływie dwóch wojen światowych, konfrontacji dwubiegunowej oraz procesu dekolonizacji na ewolucję westfalskiego systemu międzynarodowego. Genezie dyscypliny stosunków międzynarodowych po zakończeniu I wojny światowej towarzyszyło aktywne rozszerzenie jej instytucjonalizacji, pola tematycznego, a także włączenie peryferii w tę przestrzeń. Radykalne zmiany świata i stosunków międzynarodowych po 1989 r. doprowadziły do globalizacji stosunków międzynarodowych i ostatecznego ukształtowania postwestfalskiego porządku światowego. Analiza koncepcyjna ewolucji stosunków międzynarodowych w XX-XXI w. na podstawie fundamentalnych badań zachodnich naukowców i również teoretyków spoza jądra zachodniego pozwala nam określić ich zasadnicze zmiany pod wpływem dwóch wojen światowych, globalizacji, dekolonizacji i zmian w stosunku sił między centrum i peryferiami.