Strategia prezydenta Litwy wobec Ukrainy w latach 2022–2024 - Malużinas, Martinas (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2024)
Celem artykułu jest analiza i ocena retoryki oraz strategii podjętej przez prezydenta Litwy wobec Ukrainy w latach 2022–2024 po rosyjskiej inwazji na Ukrainę. Według postawionej hipotezy zagrożenie rosyjskie prowadzi do intensyfikacji współpracy Litwy na arenie międzynarodowej oraz zmiany priorytetów strategicznych, zwłaszcza w kontekście Ukrainy. Przyjęta metodologia bazuje na studium przypadku i teorii adaptacyjnej, co pozwala dokonać szczegółowej analizy polityki zagranicznej państwa litewskiego. Wyniki badań pokazują, iż aktywna polityka prezydenta Litwy na rzecz Ukrainy postrzegana jest jako element zwiększenia litewskiego bezpieczeństwa oraz umocnienia międzynarodowej roli tego państwa.