Budowa struktur Polskiej Partii Robotniczej w powiatach województwa lubelskiego w świetle dokumentów Wojewódzkiej Komisji Kontroli Partyjnej w latach 1945–1948 - Bednarczyk, Michał (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2024)
Priorytetem polskich komunistów po zakończeniu II wojny światowej była rozbudowa nielicznej, kadrowej Polskiej Partii Robotniczej (PPR) i przekształcenie jej w zdolną do sprawowania władzy partię masową. Dla kierownictwa „partii robotniczej” stanowiło to trudne zadanie, gdyż znaczny odsetek społeczeństwa był przeciwny ich rządom, w szeregi organizacji rzadko wstępowały osoby godne miana komunisty, zaś struktury terenowe powstawały w warunkach walki z polskim podziemiem niepodległościowym. W artykule podjęto próbę ukazania procesu budowy powiatowych organów władzy partyjnej na terenie Lubelszczyzny – istotnego dla wykonawców woli Józefa Stalina obszarze o sięgających XIX w. tradycjach rewolucyjnych i komunistycznych. Źródło dla rozważań stanowią materiały archiwalne Wojewódzkiej Komisji Kontroli Partyjnej PPR w Lublinie.