The Meaning and Consequences of the Russian-Ukrainian War for European Security - Polegkyi, Oleksii (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2025)
Inwazja Rosji na Ukrainę w 2022 r. niewątpliwie nasiliła zagrożenia bezpieczeństwa w regionie, co przełożyło się na wzrost napięć geopolitycznych i zwiększoną militaryzację. Jednak wojna ta przyspieszyła również wzmocnienie ram bezpieczeństwa i współpracy w Europie. Zaangażowanie Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego (NATO) w regionie wzrosło, a Unia Europejska (EU) realizowała znaczące kroki w kierunku bardziej spójnej strategii obronnej. Ten podwójny efekt wojny przedstawia złożony scenariusz, w którym bezpośrednie zagrożenia łączą się z długoterminowymi usprawnieniami strategicznymi. Obecnie UE znajduje się na rozdrożu, zmagając się z natychmiastową potrzebą wsparcia Ukrainy, przy jednoczesnym rozważaniu długoterminowych konsekwencji konfliktu dla swojej polityki rozszerzenia i stosunków sąsiedzkich. W jaki sposób można zachować pokój w Europie w obliczu nieprzewidywalnego państwa posiadającego broń jądrową? Co więcej, jakie będą implikacje dla bezpieczeństwa europejskiego, jeśli Ukraina utraci niepodległość lub gdy Rosja doświadczy systemowego upadku? Niestety, Europa wydaje się nieprzygotowana na odrodzenie się dynamiki władzy i realpolitik z XIX w., czego przykład stanowią agresywne działania Rosji.