Motivating Polish Voters. Political Campaigne before European Elections in Poland in 2019 - Marczewska-Rytko, Maria (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2025)
Wybory do Parlamentu Europejskiego są zwykle prstrzegane jako wybory o mniejszym znaczeniu (second-order) w porównaniu z wyborami parlamentarnymi czy wyborami prezydenckimi (first-order). W wyboach do Parlamentu Europejskiego w Polsce w 2019 r. odnotowao najwyższą frekwencję spośród dotychczasowych wyborów tego typu. W tym kontekście istotne wydaje się sprawdzenie koncepcji Second-Order Election w odniesieniu do wyborów w Polsce. Celem artykułu jest analiza wyborów do Europarlamentu w kontekście założeń koncepcji Second-Order Election. Przedmiot analizy stanowiły dokumenty partii politycznych, przemówienia liderów partii, dane statystyczne, artykuły prasowe oraz opracowania naukowe. W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że część założeń koncepcji Second-Order Election znalazła potwierdzenie, część natomiast została zweryfikowana negatywnie.