Energy and environment policy in Poland: Various aspects in the context of shale gas extraction - Rucińska, Dorota Mirosława (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2021)
W niniejszym artykule nakreślono społeczne podejście do wyzwań polityki energetycznej w Polsce w kontekście potencjalnego wydobycia gazu łupkowego, ze szczególnym uwzględnieniem percepcji społecznej i polityki ochrony środowiska. Chociaż Polska posiada obiecujące zasoby gazu łupkowego, stan obecnej technologii wskazuje, że eksploatacja tego surowca nie jest bliska. Jednak złoża łupków są nadal uważane za potencjalny przyszły zasób, który mógłby odegrać kluczową rolę w dywersyfikacji źródeł energii i rozwoju gospodarczym oraz potencjalnym zwiększeniu bezpieczeństwa energetycznego kraju. W artykule przedstawiono możliwości energetyczne Polski, przegląd opinii polskiego społeczeństwa na temat bezpieczeństwa energetycznego i ochrony środowiskowego. Z badania różnych instytucji, w tym Komisji Europejskiej wynika, że społeczeństwo polskie widzi związek między problemami energetycznymi, środowiskowymi i politycznymi, a także potencjalnymi korzyściami w kontekście gazu łupkowego. Autorka zwraca uwagę na zadania stojące przed ekonomiczną eksploatacją gazu łupkowego w celu optymalizacji korzyści społeczno-ekonomicznych oraz oddziaływań krótko i długoterminowych. Jako że jesteśmy wspólną Europą, wspólną przestrzenią dla ludzi, możemy wspólnie kształtować politykę energetyczną i środowiskową. Stąd podjęty w `niniejszym artykule temat pozostaje ważną kwestią do dyskusji.