The Borderland in the System of Contemporary International Relations: the Security Aspect - Nechaieva-Yuriichuk, Nataliya (Studia i Analizy Nauk o Polityce, 2020)
Miniony wiek przyniósł ludzkości wiele przemian politycznych. W dzisiejszych czasach jesteśmy świadkami nowych wyzwań dla bezpieczeństwa i stabilności na świecie. Dodatkowo istotną rolę w politycznych procesach czasów nowożytnych odgrywają tereny pogranicza. Niektórzy aktorzy sceny politycznej, jak Federacja Rosyjska, starają się utrzymać i wzmocnić swoje wpływy kosztem innych państw, w tym Ukrainy. Dlatego też transformacja agresywnej polityki takich graczy, z militarnej na hybrydową, skłania obserwujący świat do zadawania pytań: co dalej?