Europe and Human Dignity. - Lebech, Mette (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W niniejszym artykule omówiono refleksje Benedykta XVI dotyczące formowania się i historii Europy w świetle powierzonego człowiekowi zadania panowania, które jest nie tylko jego świętym obowiązkiem, ale także podstawą jego godności. Analizy dokonano w świetle poglądów Edith Stein na temat związku między formacją wspólnotową a obiektywnymi wartościami. Zostały ukazane – po pierwsze – poglądy Ratzingera na temat rozumienia Europy w wymiarze polityczno-geograficznym. Po drugie – omówiono misję formowania Europy w świetle refleksji Ratzingera oraz również według sugestii Stein. Misja taka będzie szczególnie odpowiednia dla kształtowania ludzi i kontynentu. W trzeciej części omówiono rozumienie godności człowieka Ratzingera w świetle koncepcji wartości autorstwa Stein.