Relacje między Kościołem Janowym a judaizmem rabinicznym w świetle najnowszych badań - Wróbel, Mirosław Stanisław (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W niniejszym artykule została podjęta problematyka relacji pomiędzy Synagogą i Kościołem w kontekście pism Janowych. Autor analizuje teksty tradycji Janowej wskazując na ślady polemiki między judaizmem i chrześcijaństwem. Przez pryzmat terminów aposunagōgos, i „Żydzi” oraz polemicznych wyrażeń zostaje ukazana wrogość pomiędzy Synagogą i Kościołem. Autor ukazuje Sitz im Leben wspólnoty Janowej badając wpływ polemiki między judaizmem rabincznym a chrześcijaństwem po zburzeniu świątyni jerozolimskiej na treść tekstów Janowych. Analiza źródeł żydowskich i chrześcijańskich wskazuje na napięcie spowodowane chęcią utrwalenia własnej tożsamości. Prowadzi to do stopniowego rozchodzenie się dróg Synagogi i Kościoła. W artykule zostają ukazane motywy rozejścia się dróg i ich znaczenie dla współczesnego dialogu pomiędzy judaizmem i chrześcijaństwem.