Antropologiczne podstawy etyki biznesu - Glombik, Konrad (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Problematyka etyki biznesu jest wieloaspektowa i stała się przedmiotem licznych studiów. Niniejszy tekst dotyczy wyłącznie jednego z aspektów tego zagadnienia i omawia główne założenia etyki dotyczącej prowadzenia działalności gospodarczej, jakie wynikają z antropologii chrześcijańskiej. Został do nich zaliczony postulat poszanowania godności osoby ludzkiej, potrzeba uwzględnienia społecznego wymiaru życia człowieka oraz afirmacja integralności rozwoju człowieka. Są one uszczegółowieniem ogólnego postulatu, że człowiek jest twórcą, ośrodkiem i celem całego życia i działalności gospodarczej. Założenia te nie stanowią jedynie wyidealizowanych i nierealnych życzeń w odniesieniu do prowadzenia działalności gospodarczej i biznesowej, ale potwierdzają, że ekonomiczna sfera życia nie jest etycznie neutralna, ani ze swej natury nieludzka, czy antyspołeczna. Jest to jeden z wymiarów działalności człowieka i dlatego powinna podlegać kryterium oceny etycznej. Z tej racji, że poszczególne etapy działalności ekonomicznej mają do czynienia z człowiekiem, jego aktywnością i potrzebami, dlatego wiążą się z implikacjami moralnymi. Choć może się zdarzyć sytuacja, że w pewnych okolicznościach poczynania nieetyczne, przynajmniej przejściowo będą nagradzane sukcesem ekonomicznym, to na dłuższą metę należy pamiętać o koincydencji tego, co gospodarcze z tym, co moralne i tezie wyrażonej przez J. Messnera, że w dążeniu do celów gospodarczych środki niemoralne są równocześnie nieekonomiczne. Współczesny kryzys finansowy i gospodarczy są tego potwierdzeniem.