Opętania i egzorcyzmy – nowe wyzwania dla teologii XXI wieku - Misiarczyk, Leszek (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Do ważniejszych wyzwań, jakie stoją przed teologią polską XXI wieku w kontekście tematyki opętania i egzorcyzmów należy niewątpliwie potrzeba refleksji teologicznej nad zjawiskiem opętania i egzorcyzmów, i zarówno w Piśmie Świętym, tradycji patrystycznej i teologii średniowiecznej, jak też współczesnej tradycji teologicznej. Istotne jest także wypracowanie nowej, adekwatnej do wyzwań czasu antropologii teologicznej, która nie powinna się zamykać na zdobycze nauk humanistycznych, szczególnie psychologii czy psychiatrii. Kluczową kwestią będzie tu wyodrębnienie sfery psychicznej i przy jednoczesnym przekonującym uzasadnieniu konieczności przyjęcia w człowieku sfery duchowej. Odmienność, a jednocześnie wzajemna relacja tych dwóch wymiarów ludzkiej natury wydaje się w kontekście teologicznej refleksji nad fenomenami opętania oraz egzorcyzmów niezwykle ważne. Wreszcie niemniej istotne będzie opracowanie bardziej precyzyjnych kryteriów pozwalających odróżnić problemy natury psychicznej od problemów natury duchowej z opętaniem włącznie. Odmienną, chociaż ściśle powiązaną ze zjawiskiem opętania jest kwestia tzw. „zniewolenia pokoleniowego”, którą też należy poddać wnikliwej analizie.