La alegría del evangelio y la reforma de la Iglesia. Líneas fundamentales de la exhortación apostólica „Evangelii gaudium” - Pérez, Ángel Cordovilla (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Artykuł analizuje i prezentuje adhortację papieża Franciszka mając na uwadze kontekst, w jakim została napisana (Nowa Ewangelizacja, nowy pontyfikat, nowa forma wypełniania posługi nauczania) i oraz jej główną treść wyrażoną w czterech podstawowych pojęciach (radość, misja, kryzys społeczny, duch). Jeśli chodzi o kontekst, to trzeba wziąć pod uwagę, że adhortacja wpisuje się w wezwanie do Nowej Ewangelizacji, w której Kościół jest już zaangażowany od kilku dekad. Sam tekst, choć nie jest encyklika, stanowi pełny program nowego pontyfikatu. Adhortację należy zatem rozumieć biorąc po uwagę znaczenie postaci nowego papieża i jego szczególny charakter nauczania. Możliwe źródła znajdujemy w Dokumencie z Aparecida Espiskopatu Latynoamerykańskiego i w nauczaniu Pawła VI. Jeśli chodzi o treść, to znajdujemy cztery pojęcia, które wyrażają główne idee adhortacji: radość lub pierwszeństwo Boga; misja jako klucz do nawrócenia duszpasterskiego i misyjnego Kościoła; kryzys społeczny jako podstawowy problem kultury odrzucenia i ekonomii wykluczającej; wreszcie duch jako odważna forma i podstawowa zachęta do realizowania misji.