Środowisko kulturowe Biblii hebrajskiej - Tronina, Antoni (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Celem niniejszego artykułu zasygnalizować konieczność nowego podejścia do literatury biblijnej, która bynajmniej nie powstaje w izolacji, niezależnie od bogatego środowiska kulturowego. Dla Izraela takie środowisko było nie tylko wielką cywilizacją Egiptu, Anatolii czy Mezopotamii, ale także tradycyjnymi religiami Syrii i Palestyny. Metafora zasianego w glebę nasienia, do którego tak często odwołuje się Ewangelia, ma swoje głębokie znaczenie także w zastosowaniu do Starego Testamentu. Autorzy biblijni byli mocno zakorzenieni w kulturze swoich czasów, przekraczając granice wybranego narodu. Z czasem jednak pojawiła się tendencja do zamykania się Izraela na wpływy świata pogańskiego. Chrystus jednak kieruje swoją dobrą nowinę do wszystkich narodów (Mt 28,19), co zakłada jego inkulturację w zależności od środowiska danej epoki.