Polszczyzna przekładów biblijnych wobec języka ogólnego na przestrzeni wieków - Bieńkowska, Danuta (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Powszechnie używany w mowie i piśmie polski (język literacki) należy do języków europejskich, na które w wystarczającym stopniu wpłynęły pisma biblijne (język). Relacje między językiem literackim a językiem tłumaczeń biblijnych można określić jako wzajemny wpływ o różnym natężeniu, jeśli chodzi o kierunek, czas, natężenie, wytrzymałość i poziom języka. W artykule omówiono przykłady wpływu przekładów biblijnych na język literacki pod względem jego intelektualizacji, wzbogacenia leksykalnego i frazeologicznego oraz rozwoju stylistycznego.