Biblia i katechetyka - Dziekoński, Stanisław (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W niniejszym artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytanie: w jakim stopniu rozwój katechetyki jako dyscypliny teologicznej wpłynął na obecność Biblii w katechezie? Tak więc przedstawiamy tu historię zmian, jakie zaszły w katechezie od jej początków aż po dziś. Zmiany w katechezie przeszły od postrzegania jej jako metodyki nauczania religii do katechetyki jako dyscypliny teologicznej. Na każdym etapie rozwoju katechetyki Biblia była obecna w praktyce katechetycznej, gdzie we wcześniejszych etapach pełniła rolę pomocniczą i pomocniczą. Zbliżanie się katechez do teologii było również przyczyną bardzo istotnej zmiany w przypisaniu miejsca Biblii, która została uznana za źródło katechezy. Chociaż sytuacja ta jest bezpośrednio związana z ruchem kerygmatycznym, to jednak Biblia jest także źródłem katechezy dzisiaj. Refleksja podjęta w tym artykule pozwala dostrzec ścisły związek pomiędzy katechezą a teologią biblijną. Wychodzi więc na jaw słuszne założenie, że w przygotowaniu dzisiejszych katechetów konieczna jest większa otwartość na współpracę z teologami pracującymi nad Biblią i podejmującymi próby przeniesienia owoców swoich studiów na dziedzinę teologii pastoralnej, przede wszystkim na katechezę.