Biblia polska - Kotecki, Dariusz (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Od momentu przyjęcia chrześcijaństwa w Polsce, Biblia aktywnie kształtuje kulturę i religijność Polaków. Tłumaczenia Biblii na język polski, jak to miało miejsce w przypadku tłumaczeń na języki narodowe w innych krajach, należały do najważniejszych dziedzin pisarstwa. Pojawiające się już w średniowieczu dotyczyły głównie Księgi Psalmów (Psałterz św. Floriana, Psałterz Puławski i Psałterz Krakowski). Pierwszymi tłumaczeniami całej Biblii na język polski były katolicka Biblia Leopolita i protestancka Biblia Brzeska. Biblia Wujek, wydana w Krakowie w 1599 r., wywarła największy i najsilniejszy wpływ, definiując polską kulturę i język biblijny, i została skutecznie zastąpiona przez publikację Biblii Tysiąclecia (1965 r.). Dla protestantów Brzeska Biblia została zastąpiona przez Biblię Gdańską, która była w użyciu aż do 1975 r., kiedy to pojawiła się Biblia warszawska. Dziś Biblia Milenijna pełni rolę Biblii Polskiej, choć głęboko brakuje w niej autorytetu i wpływu Biblii Wujek. Aby jej wpływ mógł być porównywalny do wpływu Biblii Wujek, musiałaby stać się tłumaczeniem referencyjnym, a pięć kolejnych wydań ledwie umocniło jej pozycję.