Biblia a moralność chrześcijańska - Witczyk, Henryk (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Temat "Biblia i moralność chrześcijańska" został dokładnie zbadany przez Papieską Komisję Biblijną. Autor artykułu przedstawia oryginalność tej koncepcji. Dowodzi on, dlaczego powinniśmy mówić o "moralności objawionej", a nie o etyce ewangelicznej, pismach św. Pawła czy etyce ST i NT. Moralność - w przeciwieństwie do etyki - nie opiera się na swobodnie przyjętych założeniach początkowych, ale jest odpowiedzią człowieka na dary otrzymane od Boga: stworzenie, przymierze i pełnię objawienia w Chrystusie. Ujawnia ona kryteria wynikające z samej Biblii, które współcześni chrześcijanie powinni stosować, gdy mają do czynienia z problemami, które współczesne nauki, techniki i kultura prezentują, ale o których natchnione książki nie mówią bezpośrednio. Podkreśla, że sama Biblia, ujawniając to, co jest wyjątkowe i co nie podlega dyskusji, wzywa jednocześnie wiernych Boga do dialogu ze światem, w którym żyjemy, zwłaszcza z wierzącymi innych religii.