Teologia – uniwersytet – nauka w myśli Josepha Ratzingera/Benedykta XVI - Góźdź, Krzysztof (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Joseph Ratzinger łączy tryptyk "teologia - uniwersytet - nauka" ze wspólnym zagadnieniem poszukiwania prawdy i służenia prawdzie. Teologia odbywa się "w Kościele i z Kościołem", należy do Kościoła i od niego zależy. Tak więc teologia jest eklezjalna w swej istocie, uczy nie we własnym imieniu, ale na rzecz Kościoła. Etos uniwersytetu - zwłaszcza katolickiego - polega na wspólnym świadectwie prawdy i na kształtowaniu transcendentnego wymiaru człowieka. My, służba osobie ludzkiej, wyraża się poprzez uniwersytet w rozwijaniu "nowego humanizmu" jako odpowiedzi na kulturowe i duchowe pragnienia ludzkości. Misją uniwersytetu jest nie tylko służba wiedzy, ale także wychowanie, czyli dawanie świadectwa o odnalezionej prawdzie. Według Benedykta XVI zarówno teologia, jak i uniwersytet z nauką powinny umieć połączyć dwa sposoby poznania - wiarę i rozum w jeden wspólny ton, z jego wyjątkowym wzmocnieniem rozumu. W charakterystyczny sposób Ratzinger zwraca szczególną uwagę na racjonalność, która prowadzi do ostatecznej Prawdy.