Arcydzieło kultury. Uniwersytet w nauczaniu Jana Pawła II - Rusecki, Marian (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W trakcie swojego pontyfikatu Jan Paweł II wygłosił ponad 200 przemówień do pracowników naukowych, studentów, senatów i kanclerzy uniwersytetów na różnych forach. Jako pracownik naukowy zawsze dbał o dobro uniwersytetu, który uważał za arcydzieło kultury, ze względu na podejmowane przez niego działania badawcze, obejmujące poszczególne aspekty rzeczywistości oraz działalność dydaktyczną i edukacyjną, służącą całej ludzkości i przyszłości młodego pokolenia. Rzeczywiście, Jan Paweł II skierował swoje przemówienia, listy i odezwy do uniwersytetów katolickich, ale poruszane przez niego tematy mają charakter uniwersalny, to znaczy odnoszą się do wszystkich uniwersytetów. W niniejszym opracowaniu zostały omówione najważniejsze aspekty działalności uniwersytetu. Przede wszystkim uniwersytet powinien służyć prawdzie. Papież uważa, że prawda jest największą wartością, z której wywodzą się wszystkie inne wartości i do której zmierzają; każda prawda pochodzi od Boga, który jest Najwyższą Prawdą. Jan Paweł II kładzie silny nacisk na etyczny wymiar badań naukowych, zwłaszcza w dziedzinie biogenetyki i bioetyki, gdyż wszystkie badania naukowe mają służyć dobru człowieka i jego rozwojowi, a także poszanowaniu godności człowieka. Ponieważ według Jana Pawła II współczesne uniwersytety stają się coraz bardziej odhumanizowane, nalega on na przywrócenie ich humanistycznego oblicza, ponieważ człowiek i jego dobro muszą być podstawą wszelkiej wiedzy. Dwa kolejne argumenty odsłonięte przez papieża odnoszą się do konieczności prowadzenia badań interdyscyplinarnych ze względu na rozdrobnienie poszczególnych dziedzin nauki i ich wyników, a także do potrzeby ich syntezy i wysokich kwalifikacji kadry profesorskiej, która z jednej strony musi pogłębiać swoją wiedzę specjalistyczną i musi być prawdziwym autorytetem dla młodych ludzi. Uczelnia nie tylko uczy, ale i kształci postawy.