Współpraca seminariów duchownych i wydziałów teologicznych - Mroczkowski, Ireneusz (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Po 1989 roku nastąpiła standaryzacja współpracy między katolickimi wydziałami teologicznymi a świeckimi akademiami. Określono również zasady współpracy między seminariami i wydziałami teologicznymi, istniejącymi na uczelniach kościelnych lub państwowych. Celem tej współpracy jest uzyskanie stopni naukowych przez przyszłych księży. Autor artykułu przywołuje zasady prawne, które regulują tę współpracę i wskazuje na szanse na nią. Dzięki tej współpracy seminarium podnosi kwalifikacje akademickie pracowników, a studenci kształceni są według standardów uniwersyteckich. Uczelnia zyskuje unikalną grupę studentów, których formacja duchowa i moralna może być przykładem dla nowoczesnego absolwenta teologii. Ponadto, poprzez przynależność seminariów do wydziałów teologicznych, uczelnia ma szansę korzystać z bogatych archiwów i bibliotek seminaryjnych oraz badać.