Metodologia badań nad orędziem Starego Testamentu - Tronina, Antoni (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Artykuł opiera się głównie na dokumencie Papieskiej Komisji Biblijnej Interpretacja Biblii w Kościele (1993), ale odnosi się również do dokumentu Naród Żydowski i jego Pisma Świętego w Biblii chrześcijańskiej (2001). Pierwsza część artykułu dotyczy zarysu historii egzegezy Starego Testamentu, a w szczególności wspólnego dziedzictwa wiary samarytańskiej, żydowskiej i chrześcijańskiej. Druga część opisuje współczesne metody i sposoby prowadzenia badań biblijnych. .