Zarys metodologii biblistyki Nowego Testamentu - Chrostowski, Waldemar (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Metodologia badań nad Nowym Testamentem odzwierciedla sposób, który jest powszechnie akceptowany przez uczonych pracujących z drugą częścią Biblii chrześcijańskiej w celu rozwiązywania trudności i problemów związanych z właściwym odczytywaniem, rozumieniem i interpretacją tekstu biblijnego. Biorąc pod uwagę ważny dokument Papieskiej Komisji Biblijnej Interpretacji Biblii w Kościele (1993), artykuł opisuje podstawowe rozróżnienia między podejściami i metodami jako dwa ogólne sposoby badania Biblii. Szczególną uwagę zwraca się tu na metodę historyczno-krytyczną, podkreślając, że jej zastosowanie jest konieczne w badaniach naukowych nad czterema Ewangeliami, jak również innymi księgami kanonicznymi. Metodologia badań nad Nowym Testamentem powinna również odzwierciedlać poważną znajomość interpretacji podanych przez Ojców Kościoła i Wirkungsgeschichte Biblii.