Metodologia patrologii - patrystyki - Częsz, Bogdan (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Metodologia stosowana w patrologii/patrystyce wynika z jej podziału na dyscypliny czysto teologiczne. Przed Soborem Watykańskim II termin „patrologia” był używany w znaczeniu historyczno-filozoficznym, co prowadziło do postrzegania patrologii jako dziedziny historycznej. Badania dotyczyły dawnych pism chrześcijańskich z punktu widzenia chronologicznego i literackiego. Podejście to wiązało się z zastosowaniem metodologii badawczej typowej dla nauk historycznych. Od Soboru Watykańskiego II patrologia jest uważana za dziedzinę teologii, a nazwa patrystyka jest używana częściej. Stopniowo obserwuje się jej ścisły związek z dogmatyką. Celem patrystyki jest przedstawienie myśli teologicznej Ojców Kościoła. Aby osiągnąć ten cel, badacz musi przeprowadzić dogłębną analizę pism Ojców Kościoła za pomocą kryteriów teologicznych i literackich w kontekście historycznym. Korzystając z nauczania Ojców Kościoła, patrystyka powinna ukazywać rozwój myśli teologicznej, bez utożsamiania się z historią Kościoła, historią dogmatów czy starożytną literaturą chrześcijańską.