Metodologia eklezjologii fundamentalnej. Demonstratio catholica - Seweryniak, Henryk (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W niniejszym artykule tym autor analizuje genezę, naturę i strukturę metodologiczną eklezjologii fundamentalnej. Analizy pokazują, że oryginalność tej dyscypliny teologicznej polega na badaniu samoświadomości Kościoła z punktu widzenia wiarygodności. Badanie to musi być racjonalne i empiryczno-historyczne oraz konfesyjno-dogmatyczne lub konfesyjno-apologiczne. Ostatecznie autor poświęca się refleksji nad sposobami argumentacji w fundamentalnej eklezjologii (viae: paradoxae, notarum, historica, dzisiaj także: dialogica, communionis, ethica) i nad jej głównymi tematami.