Metodologiczny status teologii religii - Ledwoń, Ireneusz (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W artykule autor nakreśla historię badań naukowych nad religią (angażując perspektywę filozofii, teologii i religioznawstwa), czynniki decydujące o rozwoju teologii religii oraz jej miejsce wśród nauk religioznawczych. Po przedstawieniu tematyki teologii religii, a także związanych z nią aktualnych dyskusji metodologicznych, autor rozwija współczesne paradygmaty tej dziedziny: ekskluzywność, pluralizm i inkluzywność. Ostatnia część artykułu ukazuje relacje istniejące między teologią religii a teologią fundamentalną jako dyscyplinami powiązanymi historycznie, merytorycznie i metodologicznie.