Metodologia teologii dogmatycznej - Bartnik, Czesław (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Istnieją cztery główne typy metodologii w naukowych badaniach w ramach dogmatyki katolickiej: historyczny, pozytywistyczny, systematyczny (spekulacyjny) i personalistyczny. Ponadto istnieje wiele metod fragmentarycznych lub redukcjonistycznych: hermeneutyczna, narracyjna, kerygmatyczna, intuicyjna, językowa, strukturalistyczna i inne. Podstawowe typy metodologii starają się objąć nie tylko wierzenia, ale całą rzeczywistość religijną.