Metodologia teologii duchowości - Urbański, Stanisław (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W niniejszym artykule przedstawiono różne definicje, przedmiot oraz metodę teologii duchowości zgodnie z koncepcją Soboru Watykańskiego II. Odwołując się do literatury zachodniej, autor przejawia różne wysiłki zmierzające do określenia istoty teologii duchowości propagowanej przez polskich teologów od czasów Soboru Watykańskiego II. Jest to zatem rodzaj syntezy myśli polskiej, ukazującej różne podejścia w definiowaniu teologii duchowości. Niniejszy artykuł ukazuje również unikalną polską metodę prowadzenia badań w dziedzinie mistyki teoretycznej i doświadczalnej. Autor odnosi się również do duchowości zakonnej oraz do różnych aspektów historii duchowości polskiej.