Pluralizm metodologiczny w nauce o liturgii - Sobeczko, Helmut (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Liturgika, jako odrębna dyscyplina teologiczna, wykorzystuje różne metody w swoich badaniach naukowych. Poza dotychczas stosowanymi metodami historyczno-genetycznymi i syntetyczno-teologicznymi, nauka liturgiczna musi dzisiaj również korzystać z metod, które wyłaniają się z duszpasterskiego wymiaru liturgii. Dlatego też muszą być wykorzystywane metody stosowane w naukach humanistycznych w celu ułatwienia badań interdyscyplinarnych. Szczególne znaczenie mają hermeneutyczne metody krytyki tekstu. Należy zapytać o semantykę, syntaktykę i pragmatykę poszczególnych elementów tekstu. Jako świat znaków i symboli zewnętrznych, liturgia musi być również badana metodami empirycznymi (kwestionariusz, wywiad i obserwacja), tak jak ma to miejsce w naukach społecznych. Wyżej wymienione metody będą stosowane w zależności od celu badania i zakresu zadania.