O metodologii homiletyki - Przyczyna, Wiesław; Siwek, Gerard (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Homiletyka jest częścią teologii praktycznej. Jest to naukowa refleksja nad głoszeniem Słowa Bożego w dzisiejszej sytuacji. Homiletyka dzieli się na podstawową, materialną, formalną i szczególną. Przedmiotem badań homiletycznych są: teksty Pisma Świętego, dokumenty Kościoła, teksty teologiczne, a także teksty homilii, kazań i konferencji, jak też (rzadziej) dane z ludzkiego doświadczenia. Metody badań przypominają te stosowane w naukach nieteologicznych; wnioski płynące z tych badań mają jednak zawsze charakter teologiczny.