Kultura, literatura, społeczeństwo. Interdyscyplinarność a metodlogia współczesnych badań teologicznych - Szymik, Jerzy; Wuwer, Arkadiusz (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Kultura, literatura i życie społeczne to "przestrzeń życiowa" współczesnego człowieka. Mogą to być także "miejsca teologiczne" (loci theologici), czyli przestrzenie, w których wiara może się rodzić, jest lub/i znika. Zarówno teologia, jak i katolicka nauka społeczna, używając różnych metod i w różnych aspektach, badają te procesy i starają się, aby przez wiarę wszystko, co składa się na codzienne życie, stało się bardziej zrozumiałe dla współczesnego człowieka. Niniejszy artykuł jest refleksją nad współczesną metodologią badań teologicznych i społecznych w kontekście interdyscyplinarnego charakteru nauki. Jego autorzy próbują więc odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób teologia, wychodząc od różnych przesłanek, poprzez badania kultury, zwłaszcza współczesnej sztuki i literatury oraz katolickiej nauki społecznej, a także kondycji moralnej życia społecznego oraz dzięki czerpaniu od siebie nawzajem inspiracji, może i powinna służyć wierze człowieka w określonych warunkach i wyzwaniach szybko zmieniającej się rzeczywistości. Pierwszym krokiem obu nauk jest próba zrozumienia: kim jest ten, do kogo skierowane jest Słowo. Jest to specyficzny sejsmograf rejestrujący wszystkie rodzaje "erupcji" czasów i miejsc. Drugim krokiem jest analiza kultury, literatury i życia społecznego w ich proroczej funkcji, która polega na "wymierzaniu sprawiedliwości" czasowi i miejscu, sumieniom i ludziom. Trzecim krokiem jest poszukiwanie miejsca spotkania i połączenia ludzkiego słowa i Słowa Bożego. W każdym z wyżej wymienionych kroków następuje twórcza interakcja między teologią a katolicką nauką społeczną. Postulowana w tym artykule komplementarność teologii i katolickiej nauki społecznej daje nadzieję, że współczesny człowiek jest w stanie wypracować jednolitą i organiczną koncepcję wiedzy w celu osiągnięcia wewnętrznej jedności (por. Fides et ratio, 85).