Pojęcie objawienia w Dei Verbum - Rusecki, Marian (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W tym roku przypada 40-lecie proklamowania konstytucji rady Dei verbum (18 XI 1965), co wpłynęło na rozwój teologii Objawienia. W niniejszym artykule autor stara się zgodnie z konstytucją odtworzyć rzeczywistość Objawienia, które ma charakter interpersonalny. Autorem jest Bóg objawiony, a człowiekiem – adresatem. Bóg objawia się z miłości, aby zaprosić człowieka do udziału w życiu wiecznym. Pełnia i kres objawienia dokonało się we wcielonym Synu Bożym. Bóg objawia się od początku stworzenia, w sposób szczególny pierwszym ludziom (pierwotne Objawienie), a także w ciągu dziejów różnych narodów, aż do wybrania Abrahama. W wybranym narodzie Bóg objawił tajemnicę swojej woli i działał w nim, aby przygotować ludzkość do przyjścia Jezusa Chrystusa, co szczególnie ukazali prorocy. Wcielony Syn Boży objawiał Boga przez całe swoje życie, swoje nauczanie, czyny i postępowanie wobec ludzi, a także przez mękę, śmierć i zmartwychwstanie. W niniejszym artykule autor ukazuje znaczenie objawienia dla wiary i życia chrześcijańskiego, Kościoła, świata i teologii. Autor krytykuje przy tym pluralistyczną teologię religii.