Logos - Osoba - Symbol: Teologia słowa w perspektywie personalistycznej - Guzowski, Krzysztof (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Autor artykułu przedstawia teologię słowa w nowym świetle, łącząc trzy kategorie, które wzajemnie się wyjaśniają: słowo, osoba i symbol. W celu zbliżenia perspektyw teologicznych teologii katolickiej i protestanckiej, z których pierwsza związana jest z teologią sakramentu, a druga z teologią słowa, autor posługuje się wieloma przykładami z Biblii, aby pokazać, że słowo zostało zrównane z osobistym aktem Boga, z Osobą Słowa, jak to pokazuje Nowy Testament. Słowo wcielone, przez swoje zjednoczone człowieczeństwo i boskość, pełni funkcję symbolu w Objawieniu, które (według współczesnej definicji) jest syntezą tego, co widzialne i duchowe, tego, co boskie i tego, co ludzkie, itd. Nadmiar znaczenia jest cechą charakterystyczną symbolu, a zatem zawsze otwiera nas na tajemnicę. Sugestia ta pozwala na połączenie teologii sakramentu i teologii słowa.