Europejskie prądy duchowości i ich wpływ na tradycję polskiej duchowości - Popławski, Jarosław (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Badając zagadnienie duchowości polskiej, można zauważyć, że na samym początku, czyli w momencie wprowadzenia Polski do chrześcijańskiej Europy, nie istniały żadne nurty duchowości europejskiej. Duży wpływ na powstanie i rozwój polskiej duchowości miały zakony. Wśród wymiarów duchowości europejskiej uprawianej w Polsce na szczególną uwagę zasługuje wymiar chrystocentryczny i maryjny.