Poszukiwanie prawdy drogą do odkrywania Boga. - Pryba, Andrzej (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Edyta Stein to osoba, która urodziła się w żydowskiej, tradycyjnie religijnej, rodzinie. W młodości zaprzestała modlitwy, zagubiła wiarę w Boga. Była ona jednak niezwykle uczciwą w poszukiwaniu prawdy, która stała się jej życiową pasją. Artykuł ukazuje najpierw różne definicje prawdy. Następnie podejmuje prezentację sposobów fenomenologicznego odkrywania prawdy na temat człowieka, który był charakterystycznym dla Edyty Stein. Wreszcie pokazuje jej dojście do odkrycia Boga Miłości, który pociągnął ją do mistycznego zjednoczenia w duchowości Karmelu. Edyta Stein zginęła w obozie koncentracyjnym w Auschwitz doświadczając tajemnicy Krzyża Chrystusowego i ofiarowując się za swój naród.