Matthew 5,17: What did Jesus say in dialogue with Rabbis? - Gargiulo, Massimo (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Mt 5,17-20 może być prawidłowo zrozumiany w kontekście hermeneutyki żydowskich rabinów. Słowa użyte przez Jezusa odnoszą się do ich metod egzegetycznych oraz idei, że Tora nie może być zmieniona. Postawa Jezusa antycypuje jeden z najważniejszych elementów rabinicznego judaizmu. Zakładając ten kontekst, w niniejszym artykule zostaje zaproponowana nowa hipoteza na temat aramejskiej wersji słów Jezusa o wypełnieniu Tory w czasie, gdy pozycja faryzeuszy utrzymująca wyższość tradycji ustnej nad spisanym słowem Boga, zaczynała być dominująca. Używając rdzeń gmr Jezus wchodzi w dialog ze współczesnym Mu Judaizmem, wprowadzając swoje własne rozumienie wypełnienia Tory.