Ku katolickiej teologii judaizmu. Inspiracje kard. J. Ratzingera/Benedykta XVI - Chrostowski, Waldemar (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Decydujący impuls do nowej katolickiej teologii judaizmu dała soborowa deklaracja Nostra aetate, kładąc nacisk na „szczególną więź, którą lud Nowego Testamentu zespolony jest duchowo z plemieniem Abrahama”. Jednak w recepcji deklaracji uwypuklano dwa inne aspekty, a mianowicie Shoah i państwo Izrael, na skutek czego na daleki plan schodzi perspektywa teologiczna. Prawidłowe spojrzenie powinno uwzględniać najważniejsze drogowskazy teologiczne obecne w nauczaniu kard. Józefa Ratzingera/Benedykta XVI: 1. wartość Starego Testamentu dla chrześcijaństwa; 2. uniwersalna misja i posłannictwo Izraela; 3. problem odpowiedzialności Żydów za śmierć Jezusa; 4. odmowa, z jaką Jezus spotkał się ze strony większości Żydów; 5. miejsce i status Izraela w nowej sytuacji zbawczej urzeczywistnionej przez Jezusa Chrystusa.