Ubóstwo w dobie globalizacji w perspektywie nauczania społecznego Benedykta XVI oraz nauk społecznych - Lisak, Marcin (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Głównym tematem artykułu jest analiza nauczania społecznego Benedykta XVI, wyrażonego w encyklice „Caritas in veritate”, na temat ubóstwa. Papieskie nauczanie ujęte jest w formie refleksji antropologicznej i teologicznej. Jednocześnie w encyklice zostaje zastosowana interdyscyplinarna perspektywa charakterystyczna dla katolickiej nauki społecznej. Dzięki takiemu podejściu metodologicznemu chrześcijańska refleksja dotycząca problematyki ubóstwa, nierówności, wykluczenia i przemian globalnych może zostać zestawiona z wynikami badań społecznych. Papież wskazuje na rosnące w dobie globalizacji nierówności ekonomiczne, ale potwierdza także pozytywny wpływ współpracy gospodarczej. Artykuł identyfikuje również teorie rozwoju społecznego, które Benedykt XVI stosuje w swej diagnozie społecznej. Dzięki zestawieniu papieskiej refleksji społecznej oraz badań z zakresu ekonomii, socjologii i politologii autor artykułu dokonuje analizy swoistego interdyscyplinarnego sprzężenia pomiędzy katolicką nauką społeczną a innymi naukami społecznymi.