Chrześcijański lider biznesu - Mroczkowski, Ireneusz (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
25 lat po transformacji ustrojowej w Polsce przychodzi czas na ocenę reform i postaw ludzi przedsiębiorczych. Szczególnie ważna okazuje się rola liderów biznesu w tworzeniu dobra wspólnego, włączając w to tworzone przez nich miejsca pracy i aktywną walkę z ubóstwem. Korzystając z najnowszych dokumentów społecznych Urzędu Nauczycielskiego Kościoła, autor artykułu ocenia wpływ globalizacji i finansjalizacji na warunki, w których działają przedsiębiorcy polscy. Dla chrześcijańskich liderów biznesu szczególnie ważne są fundamentalne i praktyczne zasady biznesu, które wynikają z godności człowieka, dobra wspólnego oraz takich zasad jak sprawiedliwość i pomocniczość. Współczesny kontekst ich realizacji wymaga połączenia wiedzy z duchowością, na co otwarta była i jest duchowość św. Ignacego. W artykule wskazuje się na aktywność młodych chrześcijańskich liderów biznesu w Polsce, którzy szukają inspiracji w książkach Chrisa Lowneya.