Konsekracja zakonna a wezwanie do ubóstwa w kontekście nauczania papieża Franciszka - Sobczyk, Adam (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Papież Franciszek wiele miejsca w trakcie swoich wystąpień poświęca zagadnieniu nowej ewangelizacji. Dostrzega obszary, które wymagają szczególnej troski Kościoła. Jednym z nich jest problem ubóstwa. Zachęca cały lud wierny do zaangażowania się w przemianę tej sytuacji. Brak reakcji i zaangażowania się ludzi odpowiedzialnych w sprawę ubogich jest zdaniem Ojca świętego wyrazem ubóstwa całego społeczeństwa i przejawem „kultury odrzucenia”. Stanowi w pewien sposób jeden z negatywnych skutków kultury dobrobytu. Papież bardzo dobitnie określa to zjawisko: „globalizacją zobojętnienia”, nawołując jednocześnie do stałej troski o osoby ubogie i porzucone i szeroko rozwiniętej akcji zapobiegania ubóstwu i pomocy ubogim. Apel ten adresuje do ludzi wszystkich stanów życia w Kościele. Szczególne wyzwanie kieruje do osób konsekrowanych, zachęcając ich do kontemplacji Jezusa ubogiego, do konsekracji życia poprzez wierne realizowanie ślubu ubóstwa oraz do apostolstwa pośród ubogich i marginalizowanych. Taka postawa zakonników i zakonnic przyczyni się do ich uświęcenia, dania świadectwa światu o miłości względem ubogich, i choć częściowo zaradzi aktualnym potrzebom osób, wśród których żyją i posługują.