Biblia łacińska i jej wpływ na literaturę - Bardski, Krzysztof (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Są trzy łacińskie teksty Biblii. Starożytna wersja łacińska używana przez pisarzy chrześcijańskich przed Hieronimem, Wulgatą św. Hieronima i NeoWulgatą. Niniejszy artykuł dotyczy formacji i charakterystycznych cech każdej z wersji oraz szczególnego wpływu, jaki Wulgata wywarła na literaturę chrześcijańską. Skupiamy się na trzech okresach: złotym wieku literatury patrystycznej w IV-VIII wieku; okresie przejściowym w VI-VII wieku i średniowieczu, głównie XII-XIII wieku. Prezentujemy autorów najważniejszych komentarzy, kazań i innych dzieł związanych z Biblią oraz przybliżamy niektóre problemy związane z interpretacją i znaczeniem Pisma Świętego.