Biblia w filmie - Lis, Marek (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Obecność Biblii w filmach jest złożoną rzeczywistością: poza bezpośrednimi interpretacjami historii z Pisma Świętego, wiele filmów zostało zainspirowanych przez inne źródła kulturowe (pasje, sztuka, literatura, muzyka, inne filmy). Ze względu na swoją tematykę i niereligijne pochodzenie, film biblijny jest ważny dla teologów: liczne adaptacje audiowizualne Ewangelii poruszyły kwestię wierności tego szczególnego rodzaju przekładowi (transmediacji) Biblii. Szczególną uwagę należy poświęcić filmom o Jezusie, ze względu na ich wpływ na widzów i bardzo różne sposoby przedstawiania Jezusa (od stosunkowo prostego Jezusa „historycznego" po rozbudowane figury Chrystusa).