Biblia w literaturze rosyjskiej. Od ortodoksji ku parafrazie - Woźniak, Anna (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Głównymi zagadnieniami tego artykułu są różne odniesienia pisarzy rosyjskich do Biblii, która ma ogromne znaczenie i status w kulturze rosyjskiej. Tacy pisarze, jak przedstawiciele „pierwszej fali" emigracyjnej: Borys Zajcew, Iwan Szmelow, Aleksy Remizow, wykorzystują treści biblijne w sposób ortodoksyjny, kanoniczny, co oznacza, że nie zmieniają intencji źródła. Parafrazują również Biblię, co oznacza, że interpretują i zmieniają semantyczne znaczenie źródła. Do pierwszej grupy pisarzy należą Zaitsev (Podróż Żlebem) i Szmelov (Rok Pana naszego). Do drugiej grupy należy Remizov, który używa różnych technik do przekształcania tekstu kanonicznego (Fisters of the Cross). Remizov jednak nie zmienia znaczenia tekstu, nawet jeśli sam go parafrazuje. Innym pisarzem, który został wymieniony w artykule, jest Michaił Bułhakow. Stosuje on również metodę parafrazy w tekście biblijnym. Ze względu na brak horyzontu metafizycznego, a także niereligijne znaczenie dzieła Mistrz i Małgorzata, pisarz ilustruje humanistyczny i kulturowy odbiór Biblii, jej apokryficzną wersję.