Teologia uniwersytecka w Warszawie (refleksje nad specyfiką teologii w Warszawie) - Bartnicki, Roman (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Organizacja studiów magisterskich i podyplomowych na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie ukazuje specyfikę teologii w Warszawie. W przyszłości Wydział Teologiczny powinien zwracać szczególną uwagę na wysoki poziom specjalizacji w zakresie teologii klasycznej, ale z drugiej strony powinien dbać o nowe specjalności, które powinny być bardziej atrakcyjne. Studia biblijne, teologia podstawowa, teologia dogmatyczna, teologia moralna znajdują się w samym sercu teologii. Konieczne jest wspieranie prac doktoranckich i habilitacyjnych w zakresie tych specjalności i dbanie o ich wysoki, światowy poziom. Biorąc pod uwagę potrzeby Kościoła, należy wspierać rozwój studiów liturgicznych i katechetycznych. Jeśli chodzi o przyszłe możliwości zawodowe dla absolwentów Wydziału Teologicznego, należy promować nowe specjalności, takie jak edukacja medialna i dziennikarska, teologia kultury, turystyka w krajach biblijnych. Bardzo ważna jest również refleksja naukowa nad rolą środków masowego przekazu oraz nad relacjami między teologią a kulturą. Trzecia powinna być miejscem forvetera et nova na uniwersytecie, dla teologii rozumianej w sposób tradycyjny i dla prób uprawiania teologii w nowy sposób.